Hoe een Roadbook (Bol-Pijl) lezen ?

Waarom roadbooks ?

Een rondrit met vrienden of clubleden zijn altijd mooie ervaringen en herrinneringen. Er zijn diverse manieren om een route te delen met anderen, de meest gekende in het classic car wereldje is de bol-pijl roadbook.


Het idee erachter.

Onze roadbooks zijn gemaakt met behulp van de Rally Navigator applicatie. De roadbook bestaat uit diverse kolommen en wordt van links naar rechts gelezen en van boven naar onder.
De eerste kolom laat zien de totaal afgelegde afstand en de afstand tot onderstaande/volgende situatie. IN roadbook termen "waypoint" genaamd.
We bevinden ons op situatie 29.
Zoals je rechts kan zien, in totaal hebben we al 28,38 Km van de route gereden. Vanaf deze situatie waar we aan een STOP bord naar rechts gaan tot de waypoint eronder (in het geel) waar we zacht naar rechts buigen is 1.31 Km, met in totaal op de teller 29.69 Km.
Als je aan situaties komt die vreemd lijken en niet zijn opgenomen in de roadbook, betekend dit dat je rechtdoor of de hoofdweg dient te volgen tot je aan de afstand komt opgegeven in de eerste kolommen.


Te gebruiken tools

Om deze afstanden tijdens het rijden op te volgen, kan je natuurlijk de teller in je wagen gebruiken, maar iedereen weet dat de nauwkeurigheid hiervan door de jaren heel wat kan afwijken.
Hiervoor zijn er heel leuke applicaties beschikbaar voor op je smartphone, om nauwkeurig op GPS niveau de totaal afstand en de stages tussen de waypoints te meten en op te volgen. Ik heb een aantal van deze apps gelist onder de knop "More"


Waypoints lezen

Vervolgens lees je de waypoint als copiloot, je volgt altijd van de bol naar de pijl. Om dit nog duidelijk te maken hebben we deze nog verduidelijkt met blauw. Verduidelijkt deze situatie aan je rijder. "Na 530m op het einde van de weg links." Je kan verduidelijken : dat dit de Reinboomstraat zou moeten zijn.
Volgende waypoint : Na 130m aan de rode lichten rechts af, zou de Rijsweg moeten zijn.
Enzoverder ....


En wat als het dan toch mis loopt ?

Moest het toch mis lopen, wat zelfs af en toe de beste gebeurd, dan verwijzen wij bij de meeste waypoints naar de coördinaten van de situatie. In de meeste GPS toestellen of telefoon applicaties kan je deze ingeven en kom je zo snel terug op het juiste pad. 
Alternatief is een waypoint zoaken in de raodbook die vrij eenvoudig te vinden is, zoals een café of kerk en vanaf daar verder volgen.


Veel plezier en geniet.

Omdat we trachten het grootste gedeelte van de routes toch over attractieve en toeristische wegen te leiden, vergeet dan vooral ook niet om het langzaam aan te doen en eens uit het raampje naar buiten te kijken. 
Om die reden denken we er aan om in de toekomst de roadbooks ook via het GPX formaat beschikbaar te stellen. 


Afwijkende situaties.

Elke roadbook wordt met veel aandacht gemaakt en diverse malen op voorhand en zelfs daags ervoor nog gereden, doch kan het zijn dat verkeerssituaties snel veranderen door manifestaties. Hierdoor kunnen er wegen (tijdelijk) afgesloten worden. Hiervoor al onze verontschuldigingen moest dit voorvallen, gebruik dan de 2 technieken bovenaan vermeld om verder terug in te pikken.